Avokado i paradajz – super zdrava kombinacija

March 8, 2019

Avokado je još jedna super namirnica koja savršeno nadopunjuje paradajz i čini super zdravu i ukusnu kombinaciju.

Avokado potiče iz Srednje i Južne Amerike i pripada grupi voća (baš kao i paradajz). Za razliku od ostalog voća koje u najvećem procentu čine ugljenohidrati, avokado čine uglavnom masti i baš zato je veoma zdrav. Naime, reč je o visokom procentu tzv. zdravih masti – jednostruko nezasićenih masnoća koje su izuzetno vredne za smanjenje holesterola u krvi i očuvanje zdravlja srca.

Avokado ima više od 15 vrednih nutrijenata za organizam: minerala, vlakana, vitamina i esencijalnih aminokiselina. Ima visok procenat belančevina u poređenju s ostalim voćem – 4 g proteina nalazi se u jednom avokadu. Bogat je i vlaknima kojih sadrži visokih 14 %, a oni su nužni za dugotrajniji osećaj sitosti i pravilno varenje. Bogat je izvor vitamina E, a kalijum sadrži više nego jedna banana koja je inače poznata kao njegov bogat izvor. Dobar je izvor vitamina C, a sadrži i vitamin K koji pomaže u izgradnji kostiju.

Ukus mu nije intenzivan, a tekstura mu je kremasta, tako da se savršeno slaže s mnogim namirnicima u slanim i slatkim kombinacijama. Prilikom kupovine avokada, birajte mekše plodove kako biste ga maksimalno iskoristili. Kada ga jednom isečete, sklon je brzom oksidiranju pa ga je dobro preliti limunovim sokom, zamotati u foliju i čuvati u frižideru najviše 2-3 dana.

Kako se odlično slaže u mnogim kombinacijama, mi smo izabrali paradajz i donosimo vam par ukusnih i zdravih recepata.

Testenina sa avokadom i čeri paradajzom

Sastojci:

  • 100 g integralne testenine po izboru
  • Nekoliko Sunstream čeri paradajza
  • 2 zrela avokada
  • Sok od jednog limuna
  • Malo belog luka
  • 3 male kašike maslinovog ulja
  • Začini po želji: so, biber
  • Parmezan po želji

Priprema:

Izblendirajte očišćeni avokado i dodajte mu limunov sok, naseckani beli luk, začine i maslinovo ulje. Nastavite da blendirate sve dok ne nastane kremasta tekstura. Kuvanu testeninu prelijte sosom, narendajte parmezan i dodajte sveže narezani čeri paradajz.

 

Salata od piletine, avokada, paradajza i slanine

Sastojci za dve osobe:

  • 200 g pilećih prsa
  • 200 g čeri paradajza
  • 1 avokado
  • 100 g slanine ili pančete
  • 1 luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 kuvana jaja
  • Maslinovo ulje i balzamiko sirće po želji
  • 1 kašičica senfa
  • So i biber

Priprema:

Pileća prsa premažite maslinovim uljem, dodajte so i biber, neoguljeni beli luk i ubacite u rernu zagrejanu na 180 °C na 30-ak minuta, odnosno dok meso ne bude dovoljno pečeno. Za preliv istisnite pečeni beli luk tako da iz njegove unutrašnjosti dobijete pastu, dodajte malo maslinovog ulja, sirće, senf, so i biber i promešajte. Pančetu narežite na male komadiće i ispecite u tiganju nekoliko minuta sve dok ne postane hrskava. Ostale namirnice narežite na kockice: piletinu, paradajz, avokado, kuvana jaja, luk na tanke kriške, dobro promešajte, prelijte prelivom, još jednom promešajte i poslužite.