Jesenji recepti koji će vas osvojiti

March 8, 2019

Ništa ne miriše na jesen kao aromatična supa bogata povrćem koja će vas ugrejati na najukusniji način ili slatko-kiseli sos poreklom iz pikantne indijske kuhinje. Neka i vašu kuhinju ispune neodoljivi mirisi, jedva čekamo da probamo ova dva jesenja recepta!

Jesenja supa od paradajza i povrća

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, narezan
  • 1 celer, narezan
  • 2 čena belog luka, narezana
  • 1-2 srednja krompira, oljuštena i narezana
  • 1 tikvica, narezana na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na male komadiće
  • 1 l pilećeg bujona ili od povrća
  • 1 pakovanje Rajska Sunstream čeri paradajza ili Rajska Campari, narezanih na male komadiće
  • Sos od paradajza po potrebi
  • 1 šoljica sitne testenine po želji
  • ½ šoljice smrznutog graška
  • Parmezan

Priprema:

Zagrejte ulje u velikoj zdeli na srednje visokoj vatri. Dodajte luk, beli luk i celer. Kuvajte i mešajte 3 do 5 minuta ili dok namirnice ne omekšaju. Dodajte tikvice i papriku. Kuvajte i povremeno mešajte 4 do 5 minuta. Dodajte bujon, krompir, naseckani paradajz, sos od paradajza i 2 šoljice hladne vode. Poklopite i nastavite da kuvate na niskoj jačini vatre. Ostavite tako 10-ak minuta sve dok povrće ne omekša. Dodajte testeninu i grašak i kuvajte još 10-ak minuta dok testenina ne bude gotova. Poslužite uz narendani parmezan.

Čatni sos sa paradajzom

Sastojci:

  • 1kg paradajza, oljuštenih i narezanih
  • 750 g jabuka, oljuštenih i narezanih
  • 375 g smeđeg šećera
  • 250 g narezanog luka
  • 250 g grožđica
  • 1 zelena paprika, narezana i naseckana
  • 350 ml balzamiko sirćeta

Priprema:

Sve sastojke stavite u veliku posudu i kuvajte na srednjoj jačini vatre. Povremeno promešajte dok se šećer ne otopi. Kuvajte smesu u otkivenoj posudi 45-50 minuta sve dok jabuke ne omekšaju. Ohladite i ulijte smesu u sterilizovanu staklenu posudu. Sos poslužite uz razna jela, sireve ili jednostavno namažite na hleb i uživajte.