Jesenji recepti koji će vas osvojiti
Ništa ne miriše na jesen kao aromatična supa bogata povrćem koja će vas ugrejati na najukusniji način ili slatko-kiseli sos poreklom iz pikantne indijske kuhinje. Neka i vašu kuhinju ispune neodoljivi mirisi, jedva čekamo da probamo ova dva jesenja recepta!
Jesenja supa od paradajza i povrća
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 srednji luk, narezan
- 1 celer, narezan
- 2 čena belog luka, narezana
- 1-2 srednja krompira, oljuštena i narezana
- 1 tikvica, narezana na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na male komadiće
- 1 l pilećeg bujona ili od povrća
- 1 pakovanje Rajska Sunstream čeri paradajza ili Rajska Campari, narezanih na male komadiće
- Sos od paradajza po potrebi
- 1 šoljica sitne testenine po želji
- ½ šoljice smrznutog graška
- Parmezan
Priprema:
Zagrejte ulje u velikoj zdeli na srednje visokoj vatri. Dodajte luk, beli luk i celer. Kuvajte i mešajte 3 do 5 minuta ili dok namirnice ne omekšaju. Dodajte tikvice i papriku. Kuvajte i povremeno mešajte 4 do 5 minuta. Dodajte bujon, krompir, naseckani paradajz, sos od paradajza i 2 šoljice hladne vode. Poklopite i nastavite da kuvate na niskoj jačini vatre. Ostavite tako 10-ak minuta sve dok povrće ne omekša. Dodajte testeninu i grašak i kuvajte još 10-ak minuta dok testenina ne bude gotova. Poslužite uz narendani parmezan.
Čatni sos sa paradajzom
Sastojci:
- 1kg paradajza, oljuštenih i narezanih
- 750 g jabuka, oljuštenih i narezanih
- 375 g smeđeg šećera
- 250 g narezanog luka
- 250 g grožđica
- 1 zelena paprika, narezana i naseckana
- 350 ml balzamiko sirćeta
Priprema:
Sve sastojke stavite u veliku posudu i kuvajte na srednjoj jačini vatre. Povremeno promešajte dok se šećer ne otopi. Kuvajte smesu u otkivenoj posudi 45-50 minuta sve dok jabuke ne omekšaju. Ohladite i ulijte smesu u sterilizovanu staklenu posudu. Sos poslužite uz razna jela, sireve ili jednostavno namažite na hleb i uživajte.