Savršene jesenje supe od paradajza
Spoljne temperature su se spustile, a najbolji način da se zagrejemo iznutra su tople i pikantne supe. Supe od paradajza su klasičan i svima poznati tzv. comfort food, a mi imamo dva recepta s malo drugačijim sastojcima i brzom pripremom. Prijatno vam!
Slasna supa od pečenog paradajza
Sastojci:
- 1/2 čena belog luka
- 2 crvena luka
- 2 kg čeri paradajza
- Prstohvat sušenog origana
- Prstohvat svežeg bosiljka
- Malo soli i bibera
- 1 l bujona od povrća
- 1 ćabata pecivo
- Maslinovo ulje
- Vinsko sirće
- Sir (po izboru ako želite napraviti tost sa sirom)
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Narežite beli luk, luk i paradajz, stavite ih u pleh za pečenje, dodajte so, biber i 2 kašike maslinovog ulja. Pecite u rerni 50-ak minuta ili dok paradajz ne omekša. Pečeno povrće prebacite u veliku posudu, a beli luk zasebno pokupite i istisnite mekani deo u posudu. Ulijte bujon od povrća, dodajte sveži bosiljak i origano. Izblendirajte i nakon toga još kratko prokuvajte. Ćabatu isecite na kriške i pospite naredanim sirom, zatim ubacite u rernu dok ne poprimi zlatnu boju, a sir se ne otopi. Dodajte svega nekoliko kapljica vinskog sirćeta u tanjir sa supom i lagano promešajte. Poslužite uz ćabatu sa sirom.
Jesenja supa sa paradajzom na sicilijanski način
Sastojci za 4-5 serviranja:
- 1/4 šoljica putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 crvena luka, narezanog na manje komadiće
- 2 žuta luka, narezanog na manje komadiće
- 1 vezica mladok luka, naseckanog
- 1/2 šoljice šargarepe, naseckane
- 1/2 šoljica celera, naseckanog
- 1/4 belog luka, naseckanog
- 1 šoljica naseckanog peršuna
- 2 kašike paradajz paste
- 1 kg svežeg španaća
- 20-ak komada čeri paradajza, narezanih
- 1 mala kašika šećera
- Malo cimeta
- Narendana kora 1 limuna
- ¼ šoljica svežeg soka od pomorandže
- 4 šoljice pilećeg bujona
- 1 šoljice suvog belog vina
- 1/2 šoljica mešavine svežih listova bosiljka, soli, crnog i kajenskog bibera
- Prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
- Zagrejte puter i maslinovo ulje u većem tiganju na vatri srednje jačine. Dodajte crveni i žuti luk, povremeno mešajući sve dok luk ne omekša i dobije staklasti izgled, za šta će vam trebati oko 5 minuta. Dodajte mladi luk, šargarepu, celer, beli luk, peršun, muškatni oraščić, cimet i paradajz pastu. Kuvajte povremeno mešajući oko 5 minuta.
- Ubacite spanać u vruću vodu na 15 sekundi i odmah ga ubacite u hladnu vodu kako biste sprečili kuvanje. Dobro iscedite i iseckajte.
- U tiganju s lukom i ostalim sastojcima dodajte čeri paradajz, spanać, sok od pomorandže, narendanu limunovu koru, pileći bujon i belo vino. Pustite da lagano provrije i zatim kuvajte još 10-ak minuta i umešajte bosiljak.
- Lagano i postepeno dodajte supu u blender i zatim vratite u zdelu, dodajte sol i biber i podgrejte.