Paradajz i sir: Neraskidiva veza koja oduševljava

March 5, 2019

Paradajz je odličan u brojnim kombinacijama, a neke namirnice daju najbolje od svojih ukusa kada ih kombinujemo zajedno. Paradajz i sir imaju neraskidivu vezu, a  njihova sinergija ukusa uvek osvaja naša nepca.

Dok aromatični parmezan zaokružuje testeninu u sosu od paradajza, pica je nezamisliva bez lagane mocarele, a bogat ukus feta sira sjajan je u svakoj salati. Saznajte više o omiljenim sirevima, a na kraju smo vam pripremili i dva ukusna recepta.

Mocarela

Mocarela je polumeki, masni kravlji sir nastao u Italiji za vreme vladanja Rimljana. Karakteristična je po svojoj elastičnoj i glatkoj strukturi i za razliku od ostalih sireva, prilikom termičke obrade nije jako rastegljiva i sadrži visok procenat vode. Naći ćete je u malim pakovanjima u vlastitoj sirutki zbog očuvanja svežine. Ima blagi ukus mleka prema tome odlično se slaže s brojnim jelima, a najčešće u pici. Proizvodi se od kravljeg ili bivoljeg mleka, a mocarelu od bivoljeg mleka počeli su da proizvode monasi samostana San Lorenco di Kapua na jugu Italije još u 3. veku. Najprestižnija je „Mocarela di bufala Kampana” koja se proizvodi od aromatičnog mleka poludivlje ženke vodenog bivola Bubalus bubalis, a poznata je po bogatijem i intenzivnijem ukusu. Ova vrsta zaštićena je oznakama originalog porekla i kvaliteta u propisima Evropske unije i sme da se proizvodi samo u određenim mestima u italijanskim regijama Kampania, Lacio, Pulja i Molize, prema originalnoj recepturi i na tačno određen način.

Feta sir

Feta je tradicionalni meki i blago slani grčki sir koji se proizvodi od najmanje 70 % ovčjeg i 30 % kozjeg mleka. Ova receptura zaštićena je od 2005. godine i sme da se proizvedi samo u Grčkoj. Ako se takav sir proizvodi u nekoj drugoj zemlji, ne sme da se zove feta. Prema tradicionalnoj recepturi proizvodi se od nepasterizovanog mleka ipak u poslednje vreme sve češće se koristi pasterizovano mleko. Feta sir čuva se u pacu što daje blago slani ukus i čuva originalnu mekoću i blagost sira. Nakon ceđenja sir je sklon sušenju i mrvljenju. Postoje dve vrste feta sira – meki koji je manje slan i bogatijeg ukusa i tvrdi koji je intenzivniji i slaniji. Često se upotrebljava u mediteranskoj kuhinji, a idealan je za razne salate.

Parmezan

Parmezan je tvrdi, izuzetno aromatičan kravlji sir koji potiče iz italijanske pokrajine Parma još od davnog 13. veka i jedan je od najcenjenijih tvrdih sireva. Ime parmezan danas je sinonim za sve italijanske tvrde sireve, ali samo sir proizveden u regijima Parma, Ređo Emilija, Modena i Bolonja prema originalnoj recepturi i u strogo kontolisanim uslovima sme da se naziva parmezanom. Proizvodnja parmezana složena je i dugotrajna, a za samo jedan kilogram ovog delikatesnog sira potrebno je čak 16 litara mleka. Sazrevanje traje minimalno jednu godinu, a samo oni sirevi koji u potpunosti zadovoljavaju stroge uslove smeju da nose ime „Grana Parmigiano Reggiano”. Ukus mu je intenzivan i bogat sa prepoznatljivim voćnim notama, a tekstura tvrda i zrnata i lomi se i puca i listićima. Najbolje ga je rendati neposredno pre konzumacije jer u suprotnom gubi aromu, a čuvajte ga u frižideru i nikako ga ne zatvarajte u PVC ili ALU folije jer u njima također gubi na kvalitetu i ukusu.

U nastavku vam donosimo dva fantastična recepta…

Grčka salata sa feta sirom

Sastojci za salatu:

  • 1 pakovanje Rajska Sunstream čeri paradajza
  • 1 sveži krastavac, narezan na kolutiće koje ste zatim isekli na pola
  • 100 g maslina, narezanih na male kolutiće
  • Pola crvenog luka, narezanog na tanke kriške
  • Malo izmrvljenog feta sira

Sastojci za preliv:

  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • Sok od pola limuna
  • 1 kašičica sušenog origana
  • Malo soli i bibera
  • Pola kašike maslinovog ulja

Priprema:

Pomešajte u zdeli paradajz, krastavce, masline i luk, a na vrh pospite feta sir. U maloj zdelici napravite preliv tako da pomešate sve sastojke. Lagano prelijte salatu prelivom i uživajte.

 

Panceroti sa mocarelom

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna za dizanje testa
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • Malo maslinova ulja

Sastojci za punjenje:

  • 200 ml sosa za picu
  • 1 pakovanje nasecknih Bumbolino čeri paradajza
  • 200 g mocarele
  • 1 kesica parmezana
  • Bosiljak

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 20 g prezli
  • Malo parmezana
  • 50 ml mleka

Priprema:

  1. U zdelu prosejte brašno, dodajte kvasac i so i promešajte. Dodajte maslinovo ulje, 150 ml mlake vode i izmiksirajte na srednjoj brzini dok smesa ne postane kompaktna. Oblikujte kuglu, pouljite je i ostavite u frižideru 24 sata.
  2. Kada se testo dignulo, premesite ga još barem dva puta i oblikujte u veknu. Secite kriške debljine oko 4-5 cm i zatim ih razvaljajte u tanje krugove.
  3. Na jednu polovinu razvaljanog kruga od testa slažite: sos od paradajza, mocarelu, parmezan, čeri paradajz i bosiljak. Krajeve testa premažite vodom, preklopite i prstima formirajte ivice. Pancerote slažite u pleh sa papirom za pečenje i premažite smesom za premazivanje. Pecite u rerni 15-ak minuta na 200 °C.