Slasni recepti za maštovitu prazničnu trpezu
Maštoviti i slasni recepti za prazničnu trpezu će obogatiti svežinom ali i zagrejati celu porodicu u zimsko vreme. Neka ovog Božića cela kuća zamiriše po paradajzu i oduševi sve vaše goste.
Tart sa paradajzom na italijanski način (Torta di Pomodori)
Sastojci za testo:
- 250 g brašna
- Prstohvat soli
- 1 kašika naseckanog Harmony paradajza
- 140 g putera
- 5-6 kašika hladne vode
Sastojci za punjenje:
- 2 kašike putera
- 1 kašika šećera u prahu
- 500 g čeri paradajza, narezanih na pola
- 1 čen belog luka
- 2 kašike vinskog sirćeta
- So i biber
- Naseckani origano
- 200 g rikote
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni. Rastopite puter, dodajte šećer i propržite na visokoj vatri sve dok ne poprimi zlatnu boju.
- Skinite sa šporeta i ubacite beli luk, vinsko sirće, sir i paradajz, lagano prokuvajte i dodajte so i biber.
- Složite paradajz na dno kalupa za torte prečnika 23 cm.
- Za testo pomešajte brašno, paradajz i puter, zatim dodajte vode i mešajte ali pazite da smesa ne postane lepljiva. Razvijte u krug prečnika 25 cm i prekrijte paradajzom koji ste prethodno složili na kalup za pečenje. Ulijte smesu za punjenje.
- Pecite u rerni 25-30 minuta sve dok ne poprimi zlatnu boju. Na kraju pospite origanom i servirajte.
Božićni kapreze venac
Sastojci:
- 750 g Sunstream čeri paradajza
- 2 šoljice svežeg bosiljka
- 1/3 šoljice tostiranih makadamia oraha
- 1/3 šoljice naredanog parmezana
- 1/4 šoljice maslinovog ulja
- 3 kafene kašičice limunovog soka
- 1 čen naseckanog belog luka
- 200 g bokonćini mocarele (malih kuglica)
Priprema:
- Pomoću malog naoštrenog noža isecite 5 mm od vrha svakog paradajza. Koristite kafenu kašičicu, pažljivo izbacite seme i membranu iz svakog paradajza. Položite paradajz na ubrus tako da odrezani deo bude okrenut ka dnu.
- Uklonite listove bosiljka sa stabljike kako biste napravili venac – odvojite oko 1 šoljicu listova.
- Orahe ubacite u blender sve dok ih fino ne naseckate, a zatim im dodajte 3/4 šoljice listova bosiljka, parmezan, ulje, limunov sok i beli luk. Miksirajte dok ne nastane pasta i začinite s malo soli i bibera. Prebacite smesu u plastičnu kesicu kojoj ćete odrezati vrh za cca. 1 cm. Istisnite smesu u paradajz i napunite ali ne skroz do vrha. U svaki paradajz lagano uklopite po jedan bokonićini mocarele.
- Aranžirajte zajedno s listovima bosiljka u oblik božićnog venca.
Božićna supa sa paradajzom
Sastojci:
- 180 g lisnatog testa
- 1 razmućeno jaje
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 naseckani luk
- 1 kg svežeg, naseckanog paradajza
- 1 kafena kašika karija u prahu
- 1 čen naseckanog luka
- 3 kašike paradajz paste
- 500 ml bujona od povrća ili pilećeg bujona
- 250 g miksa raznog povrća za supu, narezanog na male komadiće
- 4 kašike slatke pavlake ili druge alternative
- Peršun
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 C. Lisnato testo isecite u oblik zvezdica i ostalih prazničnih oblika po želji i premažite ih s obe strane jajem. Pecite 20 minuta u rerni.
- Zagrejte maslinovo ulje i popržite luk zajedno sa paradajzom 5 minuta.
- Dodajte kari, beli luk i paradajz pastu. Kuvajte 1 minut. Zatim dodajte bujon i ostavite da provrije, a nakon toga dodatnih 5 minuta kuvajte supu na laganoj vatri.
- Izblendirajte supu sa štapnim mikserom i vratite da zakuva. Dodajte povrće i kuvajte još 2 minuta. Dodajte slatku pavlaku i začinite s malo soli i bibera.
- Servirajte na tanjiru, na vrh položite zvezdu od testa i pospite s malo peršuna.