Slasni recepti za maštovitu prazničnu trpezu

March 6, 2019

Maštoviti i slasni recepti za prazničnu trpezu će obogatiti svežinom ali i zagrejati celu porodicu u zimsko vreme. Neka ovog Božića cela kuća zamiriše po paradajzu i oduševi sve vaše goste.

Tart sa paradajzom na italijanski način (Torta di Pomodori)

Sastojci za testo:

  • 250 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 kašika naseckanog Harmony paradajza
  • 140 g putera
  • 5-6 kašika hladne vode

Sastojci za punjenje:

  • 2 kašike putera
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 500 g čeri paradajza, narezanih na pola
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • So i biber
  • Naseckani origano
  • 200 g rikote

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Rastopite puter, dodajte šećer i propržite na visokoj vatri sve dok ne poprimi zlatnu boju.
  2. Skinite sa šporeta i ubacite beli luk, vinsko sirće, sir i paradajz, lagano prokuvajte i dodajte so i biber.
  3. Složite paradajz na dno kalupa za torte prečnika 23 cm.
  4. Za testo pomešajte brašno, paradajz i puter, zatim dodajte vode i mešajte ali pazite da smesa ne postane lepljiva. Razvijte u krug prečnika 25 cm i prekrijte paradajzom koji ste prethodno složili na kalup za pečenje. Ulijte smesu za punjenje.
  5. Pecite u rerni 25-30 minuta sve dok ne poprimi zlatnu boju. Na kraju pospite origanom i servirajte.

Božićni kapreze venac

Sastojci:

  • 750 g Sunstream čeri paradajza
  • 2 šoljice svežeg bosiljka
  • 1/3 šoljice tostiranih makadamia oraha
  • 1/3 šoljice naredanog parmezana
  • 1/4 šoljice maslinovog ulja
  • 3 kafene kašičice limunovog soka
  • 1 čen naseckanog belog luka
  • 200 g bokonćini mocarele (malih kuglica)

Priprema:

  1. Pomoću malog naoštrenog noža isecite 5 mm od vrha svakog paradajza. Koristite kafenu kašičicu, pažljivo izbacite seme i membranu iz svakog paradajza. Položite paradajz na ubrus tako da odrezani deo bude okrenut ka dnu.
  2. Uklonite listove bosiljka sa stabljike kako biste napravili venac – odvojite oko 1 šoljicu listova.
  3. Orahe ubacite u blender sve dok ih fino ne naseckate, a zatim im dodajte 3/4 šoljice listova bosiljka, parmezan, ulje, limunov sok i beli luk. Miksirajte dok ne nastane pasta i začinite s malo soli i bibera. Prebacite smesu u plastičnu kesicu kojoj ćete odrezati vrh za cca. 1 cm. Istisnite smesu u paradajz i napunite ali ne skroz do vrha. U svaki paradajz lagano uklopite po jedan bokonićini mocarele.
  4. Aranžirajte zajedno s listovima bosiljka u oblik božićnog venca.

Božićna supa sa paradajzom

Sastojci:

  • 180 g lisnatog testa
  • 1 razmućeno jaje
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 naseckani luk
  • 1 kg svežeg, naseckanog paradajza
  • 1 kafena kašika karija u prahu
  • 1 čen naseckanog luka
  • 3 kašike paradajz paste
  • 500 ml bujona od povrća ili pilećeg bujona
  • 250 g miksa raznog povrća za supu, narezanog na male komadiće
  • 4 kašike slatke pavlake ili druge alternative
  • Peršun

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200 C. Lisnato testo isecite u oblik zvezdica i ostalih prazničnih oblika po želji i premažite ih s obe strane jajem. Pecite 20 minuta u rerni.
  2. Zagrejte maslinovo ulje i popržite luk zajedno sa paradajzom 5 minuta.
  3. Dodajte kari, beli luk i paradajz pastu. Kuvajte 1 minut. Zatim dodajte bujon i ostavite da provrije, a nakon toga dodatnih 5 minuta kuvajte supu na laganoj vatri.
  4. Izblendirajte supu sa štapnim mikserom i vratite da zakuva. Dodajte povrće i kuvajte još 2 minuta. Dodajte slatku pavlaku i začinite s malo soli i bibera.
  5. Servirajte na tanjiru, na vrh položite zvezdu od testa i pospite s malo peršuna.