Začinite jesen uz pekmez od paradajza

March 8, 2019

Paradajz je savršeni kandidat za ukusan i neodoljiv džem ili pekmez. U kombinaciji sa cimetom, karanfilićem, čilijem i jabukama čine sočnu delikatesu od koje se nećete tako lako odvojiti. Pripremili smo vam dva fantastična recepta uz koja ćete dodatno začiniti početak jeseni.

Pikantni džem od paradajza sa čilijem

Sastojci:

  • 3 kg paradajza izuzetno sočnog i intenzivnog ukusa (naša preporuka su Campari ili Sunstream)
  • 2 šoljice šećera
  • 2 kašike isceđenog limunovog soka
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • 2 kašičice čilija u listićima
  • 1 kašičice soli
  • Pola kašičice mlevenog cimeta
  • ¼ kašičice mlevenog kima
  • ¼ kašičice mlevenih karanfilića
  • 2 kašike tečnog pektina (ako ga koristite)

Priprema:

Narezani paradajz ubacite u veliku zdelu zajedno s ostalim sastojcima i kuvajte na srednjoj jačini vatre povremeno mešajući sve dok ne provrije. Smanjite vatru i lagano kuvajte sve dok smesa ne poprimi gustu teksturu džema, za što će vam trebati otprilike dva sata. Ako koristite pektin, dodajte ga na samom kraju i lagano kuvajte jedan minut. Džem ulijte u vruće i sterilizovane tegle, zatvorite i ostavite da se ohladi minimalno 6 sati.

Pekmez od paradajza i jabuka

Sastojci:

  • 2 kg paradajza
  • 500 g jabuka
  • 1 kg šećera (možete ga staviti više ili manje, u zavisnosti od toga koliku slatkoću želite postići)
  • Sok od jednog limuna
  • Želatin
  • Malo mlevenog cimeta

Priprema:

Narežite paradajz, a jabuke očistite od koštica i peteljki, narežite i zajedno sa paradajzom ubacite u zdelu. Kuvajte na srednjoj jačini vatre sve dok ne omekšaju. Izblendirajte smesu, dodajte ostale sastojke i kuvajte na laganoj vatri 5 minuta. Pekmez ulijte u vruće i sterilizovane tegle, zatvorite i ostavite da se ohladi.