Biotin ili vitamin B7 za lepotu i zdravlje

March 8, 2019

Biotin je B-kompleks koji je poznat i kao vitamin B7, vitamin H ili koenzim R. Često se naziva vitaminom lepote jer kosu i kožu čini lepom, zdravom i mladolikom, a odgovoran je i za pretvaranje hrane u energiju.

Za biotin zaista možemo sa sigurnošću reći da doprinosi našem organizmu, a Evropska agencija za sigurnost hrane potvrdila je nekoliko zdravstvenih tvrdnji. Osim očuvanju kose, noktiju i kože, biotin deluje kao koenzim za metabolizam masnih kiselina, aminokiselina i glukoze. Vrlo je važan za metabolizam belančevina, masnoća i ugljenohidrata koje pretvara u energiju koja nam pomaže kod fizičkih aktivnosti. Doprinosi normalnom fiziološkom funkcionisanju tela i nervnom sistemu i sistemu za varenje.

Zajedno s ostalim vitaminima iz B grupe pomaže pri oporavljanju mišića nakon telesnih aktivnosti i napornih fizičkih treninga. Posledica toga je smanjenje upala i bola. Uopšteno je vrlo važan za pravilan rast i razvoj fetusa i dece pa je važno tokom trudnoće i za vreme dojenja da se konzumiraju namirnice bogate biotinom.

Vitamin B7 utiče i na povećanje nivoa dobrog holesterola. Neophodan je za očuvanje zdravlja nervnog sistema i pomaže kod očuvanja pamćenja koje se starenjem postepeno gubi i usporava nastavak demencije ili Alcajmerove bolesti.

Namirnice bogate biotinom

U organizam botin treba da unosimo putem hrane, a još jedna njegova dobra karakteristika je neosetljivost na vazduh, toplotu i svetlo tako da hranu možemo čuvati i pripremati na razne načine bez gubitka biotina. Topi se u vodi pa se ne skladišti u našem organizmu, ali bakterije u sistemu za varenje ga mogu proizvesti.

Izbor namirnica bogatih biotinom je ukusan i bogat, a samo neke od njih su: paradajz, bademi, batat, jaja (posebno žumance), luk, kikiriki, šargarepa, orasi, karfiol, losos, banane, kravlje mleko…

Manjak biotina je retkost upravo zato što je lako dostupan u mnogim namirnicama koje svakodnevno unosimo. Ukoliko ipak dođe do njegovog pomanjkanja, neki od simptoma koji se mogu pojaviti su: dermatitis, slabljenje vlasi kose, probavne smetnje, slab apetit, umor i niska energija. Ipak s druge strane, unos prevelike količine biotina nema negativnih posledica.

Preporučena dnevna doza biotina za odrasle žene i muškarce iznosi 30-100 mcg na dan (prema preporuci američkog udruženja Food and Nutrition Board). Za decu se preporučuje sledeće doziranje: 0-6 meseci doza je 5 mcg, 6 meseci -1. god. doza je 6 mcg; 1-3 god; 8 mcg, 4-8 god: 12 mcg, 9-13 god: 20 mcg i 14-18 god: 25 mcg.

Za lakšu orijentaciju, jedna šoljica paradajza sadrži 7.20 mcg biotina, dok na primer jedna srednja banana ima 3 mcg. Stoga, navalite na omiljeni paradajz! 🙂